Τρεις γενιές τώρα η oικογένεια Μπουρουλίτη με μεράκι μαζεύει και συντηρεί αντικείμενα που κρατάνε ζωντανή την παράδοση του τόπου μας. Με κίνητρο την αγάπη για το Σουφλί και την ιστορία του, δημιούργησε τα «Γνάφαλα» το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου, όπου εκθέτει μια αξιόλογη συλλογή παλιών αντικειμένων, που διατηρούν στο πέρασμα του χρόνου εικόνες που έφυγαν για πάντα.

Ο χώρος του Μουσείου βρίσκετε στον όροφο της Οικοτεχνίας μας και ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στο χώρο μας και να γνωρίσει πως η παράδοση γίνετε έμπνευση για μια οικοτεχνία που δημιουργεί χειροποιήματα εμπνευσμένα από της λαϊκή μας παράδοση.

Στο μουσείο θα δείτε από απλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αγροτικά και εκκλησιαστικά αντικείμενα μέχρι παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής, κοσμήματα, πόρπες και εργόχειρα όλων των ειδών. Μπορείτε να πληροφορηθείτε για την ιστορία του Μεταξιού στο Σουφλί σ’ ένα χώρο που φτιάχτηκε ειδικά για την ενημέρωσή των επισκεπτών. Ακόμα μπορείτε να γνωρίσετε την ιστορία  του Σουφλίου μέσα από ντοκουμέντα που σηματοδοτήσανε την περιοχή  όπως πολιτικά και πολεμικά αρχεία, μουσικά όργανα που δημιουργούν την πολιτιστική  ταυτότητα  της περιοχής και όλα αυτά εμπλουτίζονται με τη μεγάλη συλλογή που υπάρχει σε φωτογραφικό και έντυπο υλικό.

Η ξενάγηση είναι δωρεάν 365 μέρες το χρόνο, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Το μουσείο δέχεται οργανωμένες ξεναγήσεις τουριστικών γκρούπ, σχολείων και λοιπών φορέων, συλλόγων και απλών επισκεπτών. Στον κάτω χώρο του μουσείου οι επισκέπτες μπορούνε να παρακολουθήσουν ένα ολιγόλεπτο ενημερωτικό βιντεάκι για την ιστορία του μεταξοσκώλικα και την ιστορία του Σουφλίου. Μπορείτε ακόμα να ξεφυλλίσετε ένα βιβλίο από την βιβλιοθήκη που διαθέτει συγγράμματα τοπικών συγγραφέων.

Από το 2006, το Λαογραφικό Μουσείο προσπάθησε να διευρύνει τις δραστηριότητές του και άρχισε μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Σουφλί. Το 2007 κατάφερε να τις κάνει θεσμό και από τότε διοργανώνει ένα πολιτιστικό Φεστιβάλ «ΤΑ ΓΝΑΦΑΛΑ» κάθε καλοκαίρι. Με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορευτικά συγκροτήματα, εκθέσεις καλλιτεχνών με ζωγραφική, βίντεο τέχνη, φωτογραφία και ποίηση. Ακόμα τα τελευταία χρόνια  η οικογένεια Μπουρουλίτη διοργανώνει ένα 3ήμερο δραστηριοτήτων για παιδιά με καλλιτεχνικά μαθήματα και παιχνίδια και φιλοξενεί ένα 3ήμερο φεστιβάλ Κινηματογράφου με βραβευμένες ευρωπαϊκές και ελληνικές ταινίες.

Μέσα από μια βαθιά ανάγκη για γνωστοποίηση της λαϊκής μας παράδοσης και τέχνης το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου επιχειρεί μαθήματα και σεμινάρια κεντήματος, πλεξίματος και μακραμέ σε μια προσπάθεια να διασωθεί η Θρακιώτικη παράδοση και τέχνη και να μεταδοθεί στους νέους ώστε να τους ενεργοποιήσει να δημιουργήσουν νέες ιδέες εμπνευσμένοι από την πολύτιμη ιστορία μας!

 

Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου “Τα Γνάφαλα”

Ελ. Βενιζέλου 12, 68400, Σουφλί

στον 1ο όροφο από της είσοδο της οικοτεχνίας μας

στην πλατεία του Σουφλίου

τηλ. 2554024168

Folk Art Museum of Soufli F>A>M>O>S- GNAFALA

12 El. Venizelou Street, Soufli Evros 

Center of Soufli

tel. 00302554024168

bourouliti.silk@gmail.com